Hållbarhet

Så stort är vårt koldioxidavtryck 2023 – Ekeri tilldelas Handelskammarens märkning för koldioxidberäkning

17.9.2024

Ekeri Oy är bland de första industriföretagen att tilldelas Handelskammarens prestigefyllda märkning för beräkning av koldioxidavtryck, ett bevis på att vi fortsatt ligger i framkant inom branschen vad gäller vårt engagemang för miljö och hållbarhet.

Märkningen för beräknat koldioxidavtryck visar att en organisation utför klimatarbete genom att beräkna scope 1- och 2-utsläppen från den egna verksamheten med hjälp av det internationellt erkända GHG-protokollet.

För Ekeri är koldioxidberäkningen en av flera åtgärder som vidtagits för att främja en hållbar transportbransch. Så här säger Daniel Asplund, Miljö- och Hållbarhetschef på Ekeri, om initiativet:

”Koldioxidberäkningen visar att vi är medvetna om vår egen miljöpåverkan, men också att vi arbetar aktivt för att minska den. Vi är stolta över att vara ett av de första företagen i fordonsindustrin som fått detta erkännande.”

Resultatet av uträkningen

Enligt beräkningarna uppgår Ekeris koldioxidavtryck till 107 ton koldioxidekvivalenter (tCO2e) år 2023 (143 tCO2e år 2022, 169 tCO2e år 2021).  Siffran representerar mängden växthusgaser som vår verksamhet släppt ut under perioden som mätningen avser. Med verksamheten avses utsläpp från den energi som vi förbrukar i våra fastigheter och fordon.

Utsläppen motsvarar den effekt som 107 ton ren koldioxid skulle ha på klimatet. Rent konkret innebär resultatet att det finns potential att minska utsläppen ytterligare, men också att Ekeri redan har tagit viktiga steg på vägen.

En del av ett större initiativ

Möjligheten att räkna ut och verifiera koldioxidavtrycket är ett initiativ från Handelskammaren, som syftar till att främja företag som värdesätter hållbara affärsmetoder.

För Ekeris del är märkningen ett sätt att öppet kommunicera vårt klimatavtryck till våra kunder och partners, och därmed visa att vi tar vårt miljöansvar på största allvar.

SENASTE NYHETERNA
KONTAKTA OSS

Vill du ta reda på vilken lösning som passar dig bäst?

© 2024 Ekeri Ab