Aktuellt

Stafettväxling i Ekeris ledarskap

14.2.2022

Ekeris nya vd, Christian Sundqvist, tillträder 14.2.2022 då Matti Laurila efter drygt fem år på posten lämnar över uppdraget. Med anledning av det vill vi tacka Matti för hans berömliga insats och önska honom all lycka i hans nya uppdrag.

Vi vill samtidigt välkomna och presentera Christian. Ekeris nya vd är uppväxt i Ytteresse, Pedersöre, och det är också där han bor tillsammans med sin familj. Läs mer om Christian i intervjun nedan.

Från studier till chefsposition

Efter avklarade studier i produktionsekonomi vid Novia i Vasa inledde Christian år 2004 sin karriär vid metall- och teknologiföretaget Componenta.

– Jag började som metodingenjör och blev sedan produktionschef. Det var lärorika uppgifter, speciellt intressant var det att få insyn i Volvos produktionssystem. Componenta tillverkade nämligen delar åt Volvo i Skövde.

Det blev fyra år vid Componenta innan Christian fick rollen som vd för metallbearbetningsföretaget Keymet.

– Det jag förstås inte visste när jag började var att finanskrisen stod och lurade strax bakom hörnet. Recessionen innebar ett verkligt stålbad, men vi valde att gå mot strömmen. Vi köpte upp ett större företag och red ut stormen.

Med tiden såg Keymet också betydande tillväxt. När Christian, efter 10 år som företagets vd, tackade för sig hade personalstyrkan växt från 5 till 25 anställda.

I maj 2018 var det dags för något nytt, och Christian tog anställning som produktionschef vid båttillverkaren Nautor’s Swan. Han började i ett skede då företaget upplevde kraftig tillväxt och hade ett växande behov av arbetskraft.

– Vi saknade en personalansvarig och jag fick därför till en början arbeta mångsidigt både som produktionschef och hr-chef. Efterhand fick jag övergå till att jobba enbart som hr-chef.

Vägen till Ekeri

Flera faktorer låg bakom Christians beslut att söka tjänsten som Ekeris vd. Efter tio år som företagsledare var arbetsbilden bekant, samtidigt som chefsjobbet vid Ekeri lockade med nya utmaningar.

– Jag drivs av en vilja att utvecklas, utmana mig själv och samtidigt hjälpa andra att uppnå sin potential. Det var det som fick mig att ta på det här uppdraget, konstaterar Christian.

Han nämner också företagets värderingar, struktur och goda rykte som avgörande för beslutet.

– Det råder en positiv atmosfär på Ekeri och personalen trivs. En av mina viktigaste målsättningar är att Ekeri även framöver ska vara en attraktiv arbetsplats.

En vision för Ekeris framtid

Förra året sålde Ekeri mer transportlösningar än någonsin tidigare, och åren innan har man gjort stora investeringar i utbyggnaden av produktionskapaciteten. Christian betonar att det nu finns goda möjligheter för en stadig och behärskad tillväxt.

– I min mening kan Ekeri växa betydligt. Förvärvet av OF Ekeris stärker vår marknadsposition ytterligare, men det finns fortfarande möjligheter för oss att expandera, speciellt på de nordiska marknaderna.

Christian lyfter också fram miljömedvetenheten som ett av Ekeris trumfkort.

– Ekeri är en föregångare i klimatarbetet och jag tror att miljömedvetna verksamhetsformer blir allt viktigare. Klimatsmarta lösningar kan på sikt bli ett allt vanligare kriterium för att få leverera till större kunder.

SENASTE NYHETERNA
KONTAKTA OSS

Är du intresserad av vilka möjligheter våra produkter kan ge just dig?

© 2024 Ekeri Ab